Op 28 augustus verschijnt een nieuwe editie van Mijn leven in kaart, een plezierige, succesvolle en officieel erkende methode op het gebied van zingeving. De methode biedt talrijke handvatten aan zorgverleners, familieleden en vrijwilligers om met ouderen in gesprek te gaan en een levensboek te maken.
In deze nieuwe uitgave is op basis van feedback van vrijwilligers en verzorgenden de methode niet alleen dichter bij de praktijk maar ook bij de tijd gebracht. De handleiding bevat ook nieuwe tips en voorbeelden voor het voeren van de gesprekken. De themakaarten zijn dichter bij de tijd gemaakt met deels gewijzigde – meer reflectieve – vragen. De methode Mijn leven in kaart is ontwikkeld, getraind, uitgevoerd en wetenschappelijk onderzocht door de auteurs.

In het pakket is een overzichtelijke handleiding opgenomen met een uitleg van deze methode en achtergrondinformatie over het belang van levensverhalen. Daarnaast zijn er veel tips over het voeren van gesprekken over het levensverhaal en het schrijven en vormgeven van het levensboek.
Om herinneringen op te roepen en gesprekken te structureren zijn in het pakket 50 themakaarten toegevoegd met (voorbeeld) vragen over vijf verschillende levensthema’s:
– Wonen en bezit
– Relaties
– Oud worden: gunst of kunst?
– Opleiding, opvoeding, werk en hobby’s
– Kijk op het leven

Wie aan de hand hiervan zijn levensverhaal vertelt, blikt niet alleen terug op haar of zijn levensloop, maar geeft er ook betekenis aan. Deze werkwijze zorgt voor vele bijzondere en ontroerende momenten bij de verteller, de luisteraar en uiteindelijk bij de lezer.

https://www.perspectiefuitgevers.nl/product/mijn-leven-in-kaart/